2016 - XIV Jornada a Alcanar

XIV Jornada d'Etnologia, dissabte 5 de novembre del 2016, Alcanar

RESUMS FOTOGRAFIES / NOTA DE PREMSA I PRESENTACIÓ

XIV JORNADA D'ETNOLOGIA DE LES TERRES DE L'EBRE: Les festes populars a les Terres de l'Ebre

Les festes populars de les Terres de l’Ebre són una part molt important del patrimoni popular, material i immaterial del territori. Constitueixen un model festiu propi, una herència viva que valora i conserva el que li arriba del passat, sigui llunyà o immediat, però que està en constant transformació, perquè en cada moment històric s’adapta als valors de la societat que l’envolta. La riquesa etnològica i la diversitat cultural dels diferents elements d’aquest patrimoni festiu ebrenc són del tot inqüestionables. Unes festes són pròpies d’una determinada població o d’una determinada zona o comarca, mentre que d’altres són comunes, també amb la resta de Catalunya, o amb una bona part de la Mediterrània, tot i que presenten alguns trets o elements que les fan singulars. Aquesta Jornada vol repassar algunes d’aquestes festes populars, fortament arrelades, i oferir una mirada que ens ha de permetre copsar el model festiu del territori.

PROGRAMA

9.30 h: Rebuda de les persones inscrites.

9h 45 h: Inauguració de la Jornada.

10.00 h: CONFERÈNCIA MARC: El model festiu de les Terres de l’Ebre, a càrrec de JORDI BERTRAN, filòleg i gestor cultural

11.00 h: Pausa cafè

11.30 h: PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS:

11.30 h a 11.50 h: La tradicionalitat de la festivitat de Sant Antoni d’Alcanar, a càrrec de CRISTINA REVERTER i NÚRIA BALADA, Comissió de Sant Antoni d'Alcanar.

11.50 h a 12.10 h: Les festes majors tradicionals a Bot, a càrrec d’ANTONI CORTÉS, Associació El Pedrís de la Plaça, Bot.

12. 10 h a 12.30 h: La festa de Sant Roc a Paüls. Un fet social complert, a càrrec de MARC BALLESTER, Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE).

12.30 h a 13.00 h: Torn obert de paraules.

13.00 h: ACTIVITATSCOMPLEMENTÀRIES:

Projecció d’un documental inèdit del NODO realitzat el 1959, on apareixen imatges de les Festes de Sant Antoni i de les Festes Quinquennals d’Alcanar (3 min), presentat per JOAN B. BELTRAN.

Presentació de l’exposició fotogràfica La festa a les Terres de l’Ebre. Una mirada creativa i contemporània, a càrrec de ROSER ARQUES, fotògrafa.

14.00 h: DINAR

16.00 h: ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA:

Interpretació de La Despertada en honor a Sant Antoni que té lloc cada any, a partir de les 4 de la matínada a Alcanar, a càrrec de la RONDALLA VERGE DEL REMEI i del COR IUBILO, d'Alcanar.

16.30 h: PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS:

16.30 h - 16.50 h: Les festes majors de Móra d’Ebre, una visió evolutiva, a càrrec d’ALFONS ARGILAGA, JOAN LAUNES i JULIO MONFORT, Associació Cultural La Riuada, de Móra d’Ebre.

16.50 h - 17.10 h: Les festes populars ebrenques a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE), a càrrec d’ÍNGRID BERTOMEU i MAITE HERNÁNDEZ, (IPCITE).

17.15 h: Torn obert de paraules.

18.00 h: CLOENDA